Gothenburg Culture Festival6-11 augusti 2019
6-11 augusti 2019

Att skratta rädslan i ansiktet – om migrationsfenomen* (viss föranmälan) (SE)

Historia och samhälle
Konst och arkitektur
Torsdag 8 augusti 11:00-18:30
Fredag 9 augusti 11:00-18:30
Lördag 10 augusti 11:00-18:30
Söndag 11 augusti 11:00-18:30
Röda Sten Konsthall: Utställning och öppen konstnärlig verkstad

Borderline Offensive: Laughing in the Face of Fear – en popup-konstutställning på Röda Sten konsthall med sju internationella konstnärer, om migrationsfenomen i Europa och Mellanöstern. Men här kommer det roligaste: Det handlar om humor, lekfullhet och livsglädje i ett samhällsklimat med mycket sorg, rädsla och konflikter. Hur hjälper humor oss att läka, utmana extrema idéer och få kontakt med andra? Under festivalen kan du se utställningen, jobba direkt med konstnärer och/eller delta i två föreläsningar-föreställningar samt lyssna på konstnärssamtal.

Om du vill undersöka tematiken tillsammans med konstnärerna kan du delta i:

Museet för äkta historia – Zoukak Theatre Company (Libanon) och Abduljabbar Alsuhaili (Jemen) leder en fyra-timmars (plus lunch) teaterverkstad. Där kan du utveckla din personliga konspirationsteori, (till exempel att kikärtsindustrin ligger bakom kriget i Syrien, så att du blir tvungen att äta mer falafel XD) till en blandning av falska/biografiska berättelser, som ger dig möjlighet att utveckla dina källgranskningskompetenser. Deltagarna kan delta (frivilligt) i föreläsning-föreställning efter teaterverkstaden. * Föranmälan krävs.

3 migranter i en båt – Petko Dourmana (Bulgarien) erbjuder dialogverkstäder där du använder infraröd bildförstärkare (som används av gränspatruller) för att observera båtresan för tre migranter som smugglas i mörkret. Du kan sitta i migrantens stol, läsa en scen från en flyktkomedi, eller bekänna dina rädslor om migration, högerextremism och våld i vårt samhälle till smugglaren, utan att bli sedd – allt händer i mörkret. Meze plockmat och kaffe/te erbjuds. * Ingen föranmälan krävs.

Fri entré till allt. Eventet hålls på engelska, tolk engelska-svenska finns tillgänglig. Mer information på Röda Sten Konsthalls webbsida och i utställningens program.

Zoukak Theatre Company är baserade i Beirut, Libanon och är en internationellt prisad plattform för experimentell teater. Teatergruppen är organiserade i en icke-hierarkisk struktur, som ser teater som socialt och politiskt engagemang, med en tro på teatern som en plats för gemensam reflektion,  där kollektivet positionerar sig mot marginaliserande system. 

Abduljabbar Alsuhili är skådespelare och kulturaktivist från Yemen, som använder sitt skapande för social och politisk förändring och utveckling av scenkonstfältet i Yemen. Genom Rawabiit Cultural and Media Foundation har han producerat pjäser,  ståuppkomedi, radio och TV-program. Abduljabbar Alsuhili var ICORN-fristadskonstnär i Sverige 2016–2018. 

Petko Dourmana är mediakonstnär som har arbetat med projekt inom konst och teknologi sedan 1996. Han har visat sina konstprojekt och curaterat utställningar på institutioner som ZKM Karlsruhe, Chelsea Art Museum och Location One i New York, Transmediale Berlin, ICA London. Han är också intresserad av utbildnings- och civilsamhälleprojekt och produktion och distribution av experimentella konstformer. Han är grundare och ledamot i Interspace Association and Cult.bg Foundation som är baserad i Sofia, Bulgarien.

Zoukak Theatre Company, teaterkompani

Abduljabbar Alsuhili, skådespelare och kulturaktivist

Petko Dourmana, mediakonstnär